Качеството на съня 00 | Timefortrain

Сънят е абсолютно необходим за вашето здраве.

Когато обаче животът стане напрегнат, това често е първото нещо, което е пренебрегвано или жертвено.

Това е жалко, защото добрият сън е също толкова жизненоважен за доброто здраве, колкото храненето със здравословни храни и тренировки.
Прочетете нататък, за да научите защо сънят е толкова важен за нашето здраве и колко трябва да спим всяка вечер.

Добро здраве

Качеството на съня | Timefortrain

Сънят е повече от време, когато тялото и умът ви си почиват.

През това време тялото ви възстановява мускулите, които сте изхабили през деня и почиства вредните плаки и отпадъците, които се произвеждат в мозъка. Това са жизненоважни процеси, които поддържат ума и тялото ви правилно.
Умът ви също така обработва и реагира на важни емоции и преживявания от деня и ги ангажира с паметта. Съня също е от съществено значение за регулиране на вашите емоции.

Да не говорим, че липсата му затруднява организма ви да регулира основни неща като контрол на апетита, имунната ви система, добрата метаболитна функция и способността ви да поддържате нормално телесно тегло.
И накрая, сънят играе важна роля при регулирането на циркадианния ви ритъм или вътрешния часовник.

Този вътрешен часовник работи 24 часа и регулира, когато се чувствате будни и сънливи. Той може също да помогне за регулиране на неща като метаболизъм, имунна функция и възпаление.
Независимо от това, няма универсална дефиниция за качеството на съня.

Въпреки това може да се определи колко време ви отнема да заспите, колко често се събуждате през нощта, колко отпочинали се чувствате на следващия ден или колко време прекарвате в различните етапи от съня.

Липсата на приоритети има отрицателни последици за здравето

Качеството на съня 01 | Timefortrain

Смята се, че почти една трета от възрастните и две трети от гимназистите не получават достатъчно сън всяка вечер.
За съжаление, недостигът на достатъчно добро качество на съня може да причини много повече вреда, отколкото просто усещане за умора.
Ако сте лишени от сън, вие сте по-малко способни да вземате добри решения, по-малко творчески и по-вероятно да участвате в автомобилна катастрофа.

Това може да се дължи отчасти на факта, че недостигът на достатъчно сън може да навреди на вашето когнитивно представяне.
Едно проучване установи, че пет часа сън на вечер в продължение на няколко нощи намалява умственото представяне. Бедният сън може да ви накара да се почувствате по-отрицателни, по-малко продуктивни и да работите по-малко.
Още по-лошо, липсата на сън също увеличава шансовете ви за развитие на хронични заболявания като затлъстяване, сърдечни заболявания или диабет.

Колко часа трябва да спим зависи от няколко неща

Количеството сън, от което се нуждаете през нощта, до голяма степен се определя от вашата възраст. Официалните препоръки за продължителността на съня се разбиват по възрастови групи:

 • По-възрастни (65+): 7-8 часа;
 • Възрастни (18-64 години): 7-9 часа;
 • Тийнейджъри (14-17 години): 8-10 часа;
 • Ученици (6-13 години): 9-11 часа;
 • Предучилищна възраст (3-5 години): 10-13 часа;
 • Деца (1-2 години): 11-14 часа;
 • Бебета (4-11 месеца): 12-15 часа;
 • Новородени (0-3 месеца): 14-17 часа;

Някои хора може да се нуждаят от повече или по-малко сън, отколкото обикновено се препоръчва, в зависимост от следните фактори.

Качество на съня

Качеството на съня 02 | Timefortrain

Качеството на съня може да повлияе и на това, от което се нуждаете.
Ако качеството ви на сън е лошо, може да откриете, че все още се чувствате уморени, след като получите това, което трябва да се счита за достатъчно.

Много изследвания са установили, че кратката продължителност на съня, както и лошото качество на съня, са причина за много негативни ефекти, свързани със съня.
Ето защо е важно не само да се съсредоточиш върху сънq, но и да спите достатъчно добре. Ако редовно не спите добре или сте много уморени и не знаете защо, добре е да се свържете с вашия лекар.

Съвети за по-добър сън

Тъй като качеството е важно, опитайте се да сте сигурни, че ще спите добре цяла нощ.
Ето няколко съвета как да подобрите съня си:

 • Следвайте редовна програма: За лягане по едно и също време всяка нощ помага да регулирате вътрешния си часовник. След нередовен график на съня е свързано с лошо качество на съня;
 • Създайте успокояваща рутина за лягане: Приемането на релаксираща процедура преди лягане може да ви помогне да настроите съня. Например слушането на успокояваща музика показва, че подобрява качеството на съня;
 • Създайте комфортна обстановка: Сънят в тиха, тъмна стая при удобна температура може да ви помогне да се насладите по-добре;
 • Минимизиране на кофеина, алкохола и никотина: Изследванията са свързани с употребата на кофеин, алкохол и никотин, за по-лошо качество на съня. Опитайте се да избегнете кофеина следобед и вечерно време;
 • Намалете използването на електрониката: прекомерната употреба на телефони и електроника е свързано с лошо качество на съня;
 • Бъдете по-активни: Проучванията показват, че тренировките през деня могат да ви помогнат да нощувате по-добре през нощта;
 • Практическа медитация: Обучението по медитация и релаксация може да спомогне за подобряване на качеството на съня и мозъчната функция, въпреки че изследванията не са ясни.

Заключение

Продължителността на съня, която ви е необходима, варира за всеки човек и се влияе от няколко фактора. Въпреки това, за повечето възрастни, 7-9 часа е достатъчно. Обърнете внимание на това, как се чувствате през деня. Ако откриете, че сте мудни или често уморени, може да се наложи да спите повече.
За да се възползвате максимално от времето за лягане, създавайте добри навици, като например свеждане до минимум приема на кофеин и алкохол.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *