Йогата е древна форма на физическа активност, която съчетава в себе си множество ползи за умственото здраве, физиката и емоционалното състояние. В нея се обединяват различни дихателни техники, асани пози и медитация, които са ефикасни и целят постигане на баланс между тялото и ума.

Как йогата подобрява умственото здраве и физическата форма?

Основните ползи от практикуването ѝ, са:

  • успокояване на нервната система – има много упражнения, които намаляват нивата на хормона кортизол, отговорен за стреса, повишават допамина, подпомагат вътрешния мир и релаксацията;
  • мускулно напрежение в цялото тяло – много от упражненията влияят не само умствено здраве, но и подобряват физическата форма. Те водят до подобрена издръжливост и сила, които са важни за спортни постижения;
  • укрепват имунната система – чрез баланс между умственото здраве и физическата форма, в комбинация с множеството ползи за храносмилателната система, стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата и чернодробната функция, се подобрява и естествената защита на организма;
  • подпомагане в отслабването – много от асани упражненията имат отражение върху метаболизма и детоксикацията, които да ви помогнат в редуциране на теглото;
  • подобряват гъвкавостта на тялото – това е много важен фактор за превенция от спортни травми.

Това са част от ползите, които тази активност съчетава в себе си.

Кои йога пози са най-подходящи за начинаещи?

Ако искате да се справите със стреса в ежедневието, да си осигурите сила, концентрация и повишена енергия, докато се отдавате на релаксация, то следващите асани пози ще ви помогнат за хармоният амежду умственото здраве и физическата форма.

Баласана (Детска)

При нея се разтягат бедрата и коленете. Помага за овладяване на умората, стреса и кръвното налягане.

Тадасана (Планина)

Изпълнява се в стоящо положение, при което тялото трябва да се разтегне и да се издигне на пръсти. Ръцете се изтягат максимално нагоре, главата е позиционирана напред. Подпомага баланса, концентрацията, мускулния баланс и има успокояващи свойства за нервната система.

Сукхасана (Лесна)

Това е една от най-популярните седящи пози, в йогата, която служи за практикуване на дихателни техники и медитация. Подпомага синтеза на хормона на щастието, подобрява самосъзнанието и стимулира кръвообращението. Подходяща за справяне със стреса.

Врксасана (Дърво)

Това е упражнение в йогата, което се изпълнява в стоящо положение и тренира умственото здраве и физическата форма. Единият крак се повдига и заключва и тялото трябва да поддържа баланса. Ръцете са вдигнати нагоре. Ефикасна е за намаляване на нивото на стреса в организма.

Маурасана (Паун)

Има ефект на детоксикация и помага за справяне със стреса. Има благоприятно действие върху храносмилателната система, черния дроб, чревния тракт и много други.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *