Афродизиак храни | Timefortrain

Афродизиак се определя като храна или лекарство, което предизвиква сексуален инстинкт, носи желание или увеличава сексуалното удоволствие или представяне.

Естествено, афродизиаците са гореща тема, както се вижда от безбройните фармацевтични лекарства, които се предлагат и се продават специално за повишаване на либидото им.

Някои хора обаче предпочитат естествените алтернативи, тъй като обикновено са по-безопасни и имат по-малко странични ефекти.
Тази статия разглежда научно-подкрепени афродизиаци, които могат да стимулират либидото ви.

Трибулус

Афродизиак храни - 0 | Timefortrain

Tribulus terrestris, известен също като bindii, е годишно растение, което расте в сух климат.
Той обикновено се използва за подобряване на спортните резултати, безплодието и загубата на либидо.

Тази добавка се подкрепя и от някои науки. Проучвания при животни показват повишено производство на сперматозоиди.
Друго проучване показва, че 88% от жените със сексуална дисфункция са имали повишено сексуално удовлетворение, след като са приемали 250 mg Tribulus на ден в продължение на 90 дни.

Tribulus terrestris може да има афродизиациален ефект при жените. Необходими са повече проучвания за оценка на оптималните дози Tribulus, както и неговите ефекти при мъжете.

Гинко Билоба

Афродизиак храни - 2 | Timefortrain

Ginkgo biloba е билкова добавка, получена от един от най-старите дървесни видове – дървото Ginkgo biloba.
Това е популярно в традиционната китайска медицина като лечение за много заболявания, включително депресия и лоша сексуална функция.
Ginkgo biloba действа като афродизиак, като спомага за отпускане на кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв.

Например, едно малко проучване съобщава, че ginkgo biloba намалява загубата на либидо, причинено от употребата на антидепресант при около 84% от участниците. Както при мъжете, така и при жените, заявиха че изпитват повишено желание, възбуда и способност за оргазъм след консумиране на 60-120 mg от добавката дневно, въпреки че ефектите изглеждат по-силни при жените участници.

Проучване след това обаче не отбелязва подобрения в подобна група от участници, които приемат гинко билоба.

Ginkgo biloba обикновено се понася добре, но може да действа като тънка кръв. По този начин, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар преди да вземете гинко билоба.

Червен женшен

Афродизиак храни - 3 | Timefortrain

Женшенът е друга популярна билка в китайската медицина.

Един конкретен тип – червеният женшен – често се използва за лечение на различни заболявания при мъже и жени, включително ниско либидо и сексуална функция.

Няколко проучвания са изследвали употребата му при мъже и са наблюдавали, че червеният женшен е поне два пъти по-ефективен от плацебото за подобряване на еректилната функция.

Също така, едно малко проучване при жени в менопауза установява, че червеният женшен може да подобри сексуалната възбуда.
Тези резултати обаче не са универсални. Освен това някои експерти оспорват силата на тези проучвания и предупреждават, че е необходимо повече изследвания, преди да се направят сериозни изводи.

В едно проучване участниците са приемали 1.4-3 грама червен женшен дневно в продължение на 4-12 седмици. Това и друго проучване установило, че хората обикновено толерират добре жен-шен, но това може да попречи на лекарствата за разреждане на кръвта и лечението на чувствителни към хормони рак.

В някои случаи женшенът може също да причини главоболие, запек или незначителни стомашни разстройства.

Шам фъстък

Афродизиак храни - 4 | Timefortrain

Хората ядат ядки от 6000 г. пр.н.е.

Те са доста питателни и особено богати на протеини, фибри и здравословни мазнини.
Шам фъстъкът може да има разнообразни ползи за здравето, включително подпомагане на понижаването на кръвното налягане, контрол на теглото и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Освен това, те също могат да помогнат за намаляване на симптомите на еректилна дисфункция.
В едно малко изследване мъжете, които консумират 3,5 грама шам-фъстък дневно в продължение на три седмици, са имали повишен приток на кръв към пениса и по-твърди ерекции.

Експертите предполагат, че тези ефекти могат да се дължат на способността на шам-фъстъците да подобрят холестерола в кръвта и да стимулират по-доброто кръвоснабдяване в тялото. Необходими са повече проучвания, преди да бъдат направени сериозни заключения.

Жълт минзухар / Шафран

Афродизиак храни - 5 | Timefortrain

Шафранът е подправка, извлечена от цветето на Crocus sativus. Той е роден в Югозападна Азия и е един от най-скъпите подправки по тегло.
Тази подправка често се използва като алтернативно лекарство, което помага за лечение на депресия, намаляване на стреса и подобряване на настроението.

Нещо повече, шафранът е популярен и със своите потенциални афродизиазни свойства, особено при индивиди, приемащи антидепресанти.
Едно проучване установи, че група мъже, на които са били прилагани 30 mg шафран на ден в продължение на четири седмици, са имали по-големи подобрения в еректилната функция.

Последващо проучване при жени съобщава, че пациентите са имали по-високи нива на възбуда и увеличено смазване.
Независимо от това, проучванията за афродизиачните свойства на шафран при индивиди, които не страдат от депресия, водят до непоследователни резултати.

Добре известни афродизиак храни, които не са подкрепени от силни научни доказателства

Няколко други храни са известни като афродизиак. Въпреки това, техният ефект на повишаване на либидото често се подкрепя от много малко научни доказателства.

Ето някои от най-популярните от тези съмнителни храни:

Афродизиак храни - 6 | TimefortrainАфродизиак храни - 7 | Timefortrain

Афродизиак храни - 8 | TimefortrainАфродизиак храни - 9 | Timefortrain

Афродизиак храни - 10 | TimefortrainАфродизиак храни - 11 | Timefortrain

  • Шоколад: Съединенията в какаото често се предизвикват от афродизиак, особено при жените. Изследванията обаче предоставят малко доказателства в подкрепа на това много популярно вярване;
  • Стриди: Докато едно изследване съобщава, че те могат да имат някои ефекти, повишаващи либидото при плъхове, не съществуват проучвания за поддържане на либидо-подобряващите свойства на стридите при хората;
  • Аврамово дърво: Изследванията показват, че може да повлияе на хормоналните нива и да намали симптомите на пременструалния синдром (PMS) при жените. Няма обаче доказателства, че предлага ползи за повишаване на либидото;
  • Мед: Вероятно се използва от векове, за да привлече романтика в бракове. Един сорт, наречен „луд мед“, дори се предлага на пазара като сексуален стимулант. Въпреки това, проучвания не го подкрепят и може да съдържат опасни токсини;
  • Люти чушки: Според популярното вярване капсаицинът, който дава топла лютива пикантност, стимулира нервните окончания на езика, причинявайки освобождаването на химикали, повишаващи секса. Въпреки това, проучвания не подкрепят това убеждение;
  • Алкохол: Алкохолът може да действа като афродизиак, като помага на мъжете и жените да се отпуснат и да навлязат в настроението. Въпреки това, тежкото пиене може действително да намали възбудата и сексуалната функция, така че умереността е ключова.

Когато става дума за стимулиране на сексуалното ниво, списъкът с храни с потенциални афродизиачни свойства е много дълъг. Само малка част от тези предполагаеми афродизиаци всъщност са подкрепени от науката.

Ако проявявате интерес към даването на опции, подкрепени от науката, може да искате да започнете с малки количества и да увеличите дозата въз основа на вашата лична толерантност.

Също така, важно е да се отбележи, че естествените афродизиаци могат да взаимодействат с някои лекарства.
Препоръчиваме ви също:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *