Научете всичко, което трябва да знаете, преди да започнете плана за периодично гладуване, включително неговата история, насоки и компоненти и цялата наука зад него.

Постоянното гладуване е диетична философия, която включва продължителни периоди на гладуване, последвани от кратки прозорци на пируване или 24 часа на гладно, последвани от 24 часа пируване (това е известно като алтернативен ден на гладно).

Има няколко вариации на интермитентно гладуване, като най-популярният протокол е 16 часа, последван от 8-часов прозорец на гладно.

Лечебното гладуване - ръководство за интермитентно хранене 01 | Timefortrain.com

Основата на интермитентното гладуване се основава на няколко ключови идеи:

  1. Увеличаване на времето, през което тялото ви прекарва оксидиращи мазнини.
  2. Намаляване на общия инсулинов товар.
  3. Подобрени енергийни нива.
  4. Повишено дълголетие.

История зад интермитентното гладно

Постоянното гладуване, както се разбира, често се смята, че е започнало с Мартин Бъркан, тъй като той е до голяма степен отговорен за широкото приемане на диетата. Въпреки това, идеята за гладуване като принцип на хранене датира от много по-далеч.

Лечебното гладуване - ръководство за интермитентно хранене 03 | Timefortrain.com

Древният гръцки лекар Хипократ пише: „Да се храниш, когато си болен, е все едно да хранеш болестта си“. Също Бенджамин Франклин, казва: „Най-доброто от всички лекарства е почивката и гладуването“.

Общ преглед на компонентите и основни принципи на лечебното гладуване

Постоянното гладуване е хранителна философия, която използва периоди на гладуване и пируване. Има няколко варианта, като най-популярният е 16 часа, последван от 8-часов прозорец.

При интермитентно гладуне не е предвидено конкретно разпределение на калориите, съотношения на макроелементите или списък на добри или лоши храни за ядене и като цяло не ограничава никакви храни.

Време на хранене / Честота

За разлика от много други хранителни планове, интермитентът на гладно разчита почти изцяло на времето на хранене и честотата на хранене.

Лечебното гладуване - ръководство за интермитентно хранене 04 | Timefortrain.com

Освен ограниченията на времето, няма ограничение за твърди и бързи храни. Това често се интерпретира като „всичко, което върви“ по време на пируването.
На практика обаче хората, които постигат най-добри резултати при интермитентно гладуне, обикновено прилагат друга диета (като IIFYM или гъвкава диета), за да им получат някаква структура на приема на храна.

Постоянното гладуване е най-подходящо за хора, които имат натоварени графици и биха предпочели да ядат 1-2 хранения на ден, отколкото да ги разпространяват през целия ден.Постоянното гладуване също е отличен начин да се помогне на хората да контролират калориите, тъй като често пъти намаляването на времето, което човек яде през деня, може да намали общите калории.

Постоянното гладуване е лесно за проследяване, тъй като не ограничава храненето, позволява да се яде без да се проследяват калориите и няма да се натовари върху вашия социален живот. Той също така, може да направи живота много по-лесен, тъй като имате по-малко време, прекарано в готвене, хранене и почистване.

Основна вяра зад диетата

Основното вярване зад интермитентното гладуване е, че той отключва аспектите на нашето развитие като човешки същества и предава някои ползи за здравето и загубата на тегло в сравнение с традиционния подход на 3 хранения на ден.

Няколко от вярванията, които се основават на интермитентно гладуване, са по-горните изброени, но нека да ги припомним:

  1. Увеличаване на времето, през което тялото ви прекарва оксидиращи мазнини.
  2. Намаляване на общия инсулинов товар.
  3. Подобрените енергийни нива.
  4. Повишена дълголетие.

Има доста изследвания, които се впускат в ползите от интермитентното гладуване като средство за насърчаване на загубата на мазнини.

Както вече споменахме, идеалът на глада за насърчаване на ползите за здравето е бил от древната цивилизация.

Едно от главните твърдения за интермитентно гладуване е, че той е отличен инструмент за загуба на мазнини. Има няколко проучвания, които са изследвали ролята на честотата на хранене при загуба на мазнини, включително неща като гладуване на алтернативен ден и дори променлив протокол на гладно.

В продължение на дълго време тези проучвания бяха отстранени от социалните медии и фитнес форумите, тъй като те не бяха истински изследвания на специфичния интермитентен протокол на гладно; Въпреки това, наскоро беше направено едно проучване, което последва традиционния начин на гладуване 16/8, както е предписано от традиционните интермитентни протоколи.

В това проучване, групата, следваща протокола за интермитентно гладуне, загубила около 3,5 килограма повече мазнини от групата с нормална диета; обаче, това също се е случило едновременно с по-нисък калориен прием от нормалната диета, така че е вероятно по-голямата загуба на мазнини да се дължи на по-нисък калориен прием.

Предимства за изграждане на мускули

Когато се вгледате внимателно, изглежда, че интермитентът на гладно не показва допълнителни ползи за изграждането на мускулите, когато калориите се поддържат равни. Периодите на гладуване могат да подобрят качеството на мускулната тъкан чрез увеличаване на нейните клетъчни процеси.

Лечебното гладуване - ръководство за интермитентно хранене 05 | Timefortrain.com

От всички области на изследванията на глада, ефектите на глада върху цялостното здраве и дълголетие може би са най-интересни. Няколко проучвания с животински модели показват, че периодите на гладуване увеличават продължителността на живота и подобряват няколко метаболитни параметъра.

Постоянното гладуване предлага гъвкав хранителен подход към диетите и може да има някои уникални метаболитни ползи за здравето и дълголетието. От гледна точка на загубата на мазнини, интермитентът на гладно може да бъде отличен инструмент, главно поради контрола на прием на калории.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *