Ограничавате се, храните се разнообразно и се стремите да спазвате калоричен баланс, но не постигате успехи в отслабването? Ако премахнем здравословни причини, като хормонален дисбаланс, диабет и инсулинова резистентност от възможностите, най-вероятно това се дължи на факта, че допускате хранителни грешки при диетата.

Запознайте се с 5 от най-често срещаните грешки в хранителната диета, които ще ви попречат в процеса на отслабване.

Емоционално хранене

Това е начин на хранене, което засяга както физическото, така и психическото здраве. Свързва се с неутолимо желание за  голямо количество храна и води до системно преяждане. Най-често то се ръководи от емоциите, а не от физиологичната нужда за прием на вещества.

Получава  се като следствие от проблеми, като депресия, посттравматичен стрес, свръхтревожност и други. Освен че няма да ви помогне с диетата и калоричния баланс, то е нездравословно и може да доведе до хранителни разстройства и дори заболявания.

Хранителни грешки при подбор на продукти и определяне на количество

Най-често грешките са свързани с неправилен подбор на храни, прекалено големи количества и липса на калоричен баланс, които пречат на отслабването. Това са:

Консумация на преработени храни

 1. Преяждане с преработени продукти и ястия в големи порции
  Преработените храни често съдържат повече захари, трансмазнини и въглехидрати, които са враг на отслабването и диетите. За да сте сигурни, че сте избрали подходящи продукти без високо съдържание на захар, сол, мазнини и въглехидрати, четете хранителните етикети. Така ще избегнете грешки. На етикета ще можете да видите и калориите на 100 грама от дадения продукт, които да ви помогнат с калоричния баланс.
 2. Прекомерно количество калории
  Често калориите са повече, отколкото са ви нужни за отслабване. За да сте сигурни в ефективността на диетата, може да изчислите дневния калориен прием в редица приложения. Те са съобразени с пола, възрастта, физическата активност и теглото. Това ще ви помогне да постигнете калоричен баланс.
 3. Недостиг на хранителни вещества
  Често преработените храни не са богати на полезни вещества, което води до техния недостиг. Важно е да използвате принципите на здравословното хранене за дълготраен и устойчив резултат от отслабването. Консумирайте продукти, богати на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.
 4. Междинни хранения
  Понякога при усещане на глад хората си позволяват отклонение от диетата. Тези междинни хранения обаче натрупват допълнителни калории и нарушават калоричния баланс. В такива случаи може да приложите воден режим.

Може да си изготвите хранителен дневник, където да записвате важна информация и да я следвате.

Глад

Това е грешен начин за отслабване и не бива да го допускате Това е грешка, защото топите не само мазнини, но и мускулна маса. Освен това, когато преустановите гладуването, шансът за получаване на йо-йо ефект е голям и може да си възвърнете килограмите, а дори да натрупате излишно тегло.

Недостатъчна физическа активност

Освен диета и ограничен калориен прием е нужна и физическа активност за постигане на енергиен дефицит и редуциране на теглото.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *