мултивитамините

Мултивитамините и мултиминералите са най-често използваните добавки в света.

Тяхната популярност се увеличи бързо през последните няколко десетилетия.

Някои хора вярват, че мултивитамините могат да подобрят здравето, да компенсират лошите хранителни навици и дори да намалят риска от развитие на хронични заболявания.

Тази статия разглежда научните доказателства зад мултивитамините.

Какво представляват мултивитамините?

Мултивитамините са добавки, които съдържат много различни витамини и минерали, понякога заедно с други съставки.

Като се има предвид, че няма стандарт за това какво представлява мултивитамини, техният хранителен състав варира според марката и продукта.

Мултивитамините се наричат още мултивитамини, мултивитамини или просто витамини.

Те се предлагат в много форми, включително таблетки, капсули, дражета, прахове и течности.

Повечето мултивитамини трябва да се приемат веднъж или два пъти на ден. Не забравяйте да прочетете етикета и да следвате препоръчаните инструкции за дозиране.

Мултивитамините се предлагат в аптеки, големи дискаунт магазини и супермаркети, както и онлайн.

Какво съдържат мултивитамините?

Тринадесет витамина и около 15 минерала са от съществено значение за вашето здраве.

Много от тях произвеждат ензими и хормони, повишават имунитета ви и поддържат правилното функциониране на нервите и органите ви.

Вашето тяло също се нуждае от тези хранителни вещества за възпроизвеждане, поддържане, растеж и регулиране на телесните процеси.

Мултивитамините могат да предложат много от тези витамини и минерали – но в различни количества. Те могат да съдържат и други съставки като билки, аминокиселини и мастни киселини.

Тъй като Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не регулира хранителните добавки толкова стриктно, колкото регулира лекарствата, отпускани с рецепта, някои може да съдържат по-високи или по-ниски нива на някои хранителни вещества от посочените на етикета.

Освен това, хранителните вещества в мултивитамините могат да бъдат получени от истински храни или направени синтетично, което прави изключително важно да купувате витамините си от реномиран производител.

Мултивитамини и сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са една от водещите причини за смърт в световен мащаб.

Докато някои вярват, че приемането на мултивитамини може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, изследванията не изглежда да го подкрепят категорично.

Някои проучвания показват, че мултивитамините са свързани с намален риск от инфаркт и смърт, докато други не показват ефект.

Physicians’ Health Study II изследва ефектите от ежедневната употреба на мултивитамини при над 14 000 мъже лекари на средна възраст в продължение на повече от десетилетие и не открива намаляване на инфарктите, инсултите или смъртността.

Въпреки това, по-ново проучване разкри, че сред жените – но не и мъжете – приемането на мултивитамини за повече от 3 години е свързано с по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания.

Мултивитамини и ракови заболявания

Доказателствата относно употребата на мултивитамини и риска от рак също са смесени.

Някои проучвания показват, че няма ефект върху риска от рак, докато други свързват употребата на мултивитамини с повишен риск от рак.

Един преглед изследва пет рандомизирани контролирани проучвания, включващи 47 289 души. Той установи 31% по-нисък риск от рак при мъжете, които приемат мултивитамини, но няма ефект при жените.

Две обсервационни проучвания, едното включващо само жени, а другото включващо мъже и жени, свързват дългосрочната употреба на мултивитамини с намален риск от рак на дебелото черво.

И накрая, Physicians’ Health Study II отбелязва, че дългосрочната ежедневна употреба на мултивитамини намалява риска от рак при мъже с анамнеза за рак, както и при тези без анамнеза за заболяването.

Имат ли мултивитамините други ползи за здравето?

Мултивитамините са изследвани за няколко други цели, включително насърчаване на мозъчната функция и здравето на очите.

Мозъчна функция

Няколко малки проучвания, изследващи специфични популации, са установили, че мултивитамините могат да подобрят паметта при възрастни хора.

Мултивитамините също могат да повлияят на настроението ви. Изследванията не само разкриха връзки между лошото настроение и дефицита на хранителни вещества, но и между хранителните добавки и намалените симптоми на тревожност и депресия.

Въпреки това, други проучвания показват малки или никакви промени в настроението.

Здраве на очите

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата е една от водещите причини за слепота в световен мащаб.

Едно проучване установи, че приемането на антиоксидантни витамини и минерали може да забави развитието му и да помогне за предотвратяването му.

Освен това някои доказателства сочат, че мултивитамините могат да намалят риска от развитие на катаракта, друго широко разпространено очно заболяване.

Мултивитамините могат да бъдат вредни в някои случаи

Дозировката е съществен фактор, който трябва да имате предвид, когато приемате мултивитамини.

Въпреки че високи дози от някои витамини и минерали са приемливи за някои хора, високите количества могат да бъдат вредни.

Подходящата доза може да зависи от разтворимостта на витамина, който се категоризира в следните две групи:

  • Разтворим във вода. Вашето тяло изхвърля излишните количества от тези витамини чрез урината.
  • Мастноразтворими. Тъй като тялото ви няма лесен начин да се отърве от тях, излишните количества може да се натрупат в черния дроб.

Бременните хора трябва да бъдат особено внимателни с приема на витамин А, тъй като прекомерният прием е свързан с вродени увреждания.

Токсичността на витамин D е рядка и е малко вероятно да се развие от употребата на мултивитамини. Въпреки това, токсичността на витамин А е по-често срещана.

Ако приемате мултивитамини и ядете много храни, богати на хранителни вещества, можете да надвишите препоръчителния дневен прием на много хранителни вещества.

Пушачите трябва да избягват мултивитамини с големи количества бета каротин или витамин А, тъй като тези хранителни вещества могат да увеличат риска от рак на белия дроб.

Високите дози от определени минерали, като желязо, могат да доведат до стомашно разстройство, запек, повръщане и припадък. Желязото може също да ограничи способността на тялото да абсорбира цинк.

По-специално мъжете трябва да внимават за консумацията на желязо, тъй като те са склонни да съхраняват повече от него, отколкото жените, както и хората, които имат хемохроматоза.

Това състояние може да доведе до натрупване на токсични нива на минерала и може да причини чернодробна цироза, рак на черния дроб и сърдечни заболявания. Тези с това състояние също трябва да избягват добавки с витамин С.

Друг риск са погрешните производствени процеси, които могат да накарат мултивитамините да съдържат много по-големи количества хранителни вещества от предвиденото.

Трябва ли да приемате мултивитамини?

Мултивитамините не са подходящи за всеки и дори могат да навредят на някои хора.

Въпреки това определени популации могат да се възползват от мултивитамини, включително:

  • Възрастни хора. Усвояването на витамин B12 може да намалее с възрастта. Освен това възрастните хора може да се нуждаят от повече калций и витамин D;
  • Вегани и вегетарианци. Тъй като витамин B12 се намира предимно в животински храни, тези, които следват растителна диета, са изложени на по-висок риск от дефицит на този витамин. Възможно е също да им липсват калций, цинк, желязо, витамин D и омега-3 мастни киселини;

Други хора, които могат да се възползват от мултивитамините, включват тези, които са претърпели операция за отслабване, спазват нискокалорични диети или не получават достатъчно хранителни вещества само от храната.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *