Изгаряне на мазнини

Мазнини горелки-лекарства за стимулиране на липидния метаболизъм, потискане на апетита, намаляване на абсорбцията на мазнини. Те забавят разграждането на глюкозата, инсулиновата активност, синтеза на мазнини в черния дроб, отстраняват водата от тъканите. Ускоряват разделянето на адипоцитите, трансформират мазнините в енергия.

Много хора ги използват като хранителни добавки, за да намалят теглото си бързо, да намалят глада си или да добавят енергия към тренировките, когато нямат сила поради характеристиките на диетата. В същото време, мазнини горелки се използват от културисти за изгаряне на подкожната мазнина и постигане на по-релефна и „суха“ мускулатура. Но те са безопасни и как работят?

Как работят мазнините за отслабване

Повечето мазнини горелки са просто стимуланти, което означава, че те ускоряват метаболизма на тялото ви, за да го стимулират да изгаря мазнините по-бързо за енергия. Ако думата стимулант ви звучи познато, то най-вероятно това се дължи на кофеина, който е най-популярният и широко използваният стимулант, произведени във всичко, от чай и кафе до енергийни напитки.

Всъщност много хора използват кофеин като форма на мазнинa горелка и консумират повече кафе и чай по време на диета, но и повечето от нас го използват, защото ускорява метаболизма на тялото, кофеинът също така осигурява енергия тласък. Повечето стимуланти причиняват производството на адреналин, което е от решаващо значение при реакции като – повишена сърдечна честота и кръвно налягане, както и намалено чувство на болка или умора.

Видове мазнини горелки

Не само кофеинът, но и много други химикали и съставки са предпочитани за изгаряне на мазнини, като например:

 • гуарана е естествено вещество, което ускорява метаболизма през деня и не пречи на съня;
 • Друг мазнини горелка-карнитин, той също допринася за изгаряне на мазнини;
 • другите са хром и пируват.

Какви форми има

Мазнините горелки варират в ефективността.

 • Има термогенни мазнини горелки-това е особено мощен мазнини горелки, при използване на които температурата на тялото се повишава, което кара тялото да работи с по-висока скорост. Работейки на по-високо ниво, тялото използва повече енергия, за да изпълнява ежедневните си задачи.
 • Липотропици – тези мазнини горелки допринасят за ускоряване на метаболизма, както и ускоряване на транспортирането и екскрецията на мазнините, като се използва като източник на енергия.
 • Блокери-тези лекарства пречат на усвояването на калории, мазнини или въглехидрати от храната.
 • Аноректиците-засягат центъра на насищане и блокират чувството на глад, потискат апетита, като по този начин намаляват количеството консумирана храна, включително калории от мазнини и въглехидрати.
 • Други форми на изгаряне на мазнини са тези, които допринасят за производството на растежни хормони и други анаболни химикали от организма. Те работят във време, когато тялото спи, за да стимулира мускулното разширение, което само по себе си абсорбира енергия и може да доведе до загуба на мазнини. Тези fat burn, които работят с помощта на хормон на растежа, като правило, са много ограничени в своята ефективност, също са неизвестни дългосрочни странични ефекти – анормален растеж на органи като сърцето, и може да доведе до сериозни проблеми със здравето.

Състави на мазнини горелки

Мазнини горелки често се състоят от едни и същи продукти или химикали, като например:

 • кофеин;
 • L-тирозин;
 • алфа-липоева киселина (ALA);
 • витамин;
 • ацетил-Л-карнитин.

И когато се комбинират и консумират в големи количества, те помагат да се създаде термогенен ефект в организма.

Важно е да запомните, че много бързо загубата на голямо количество тегло изобщо не е полезно. Загубата на тегло, докато ускорявате метаболизма с добавки, без да променяте начина на живот, като хранене, ще доведе до връщане на теглото, дори да го умножите.

Недостатъци и противопоказания за изгаряне на мазнини

Мазнините горелки имат много недостатъци, но това не означава, че те са неефективни за отслабване.

 • Например, при изгарянето на“ лоши “ мазнини, тези добавки също изгарят триглицериди, които са важни мастни киселини в процеса на живот на тялото и загуба на тегло. В някои случаи те също могат да доведат до изгаряне на протеини.
 • Също така, това е нездравословен навик за целенасочено увеличаване на метаболизма на тялото ви. Това означава, че повишавате кръвното налягане и нивата на стрес и също така натоварвате сърцето и имунната система. Те могат да повлияят на съня и да причинят тремор и главоболие, както и дехидратация.

Въпреки че много от тези странични ефекти са нежелани сами по себе си, те също не допринасят за загуба на тегло. Например, ако сте на силно изгаряне на мазнини, като термогеник, това може да увеличи сърдечната честота няколко пъти и да увеличи опасността от физическо натоварване. По същия начин и появата на безсъние, което само по себе си може да доведе до увеличаване на теглото, а дехидратацията може да причини спазми, което прави процеса на обучение много труден.

Тези продукти се наричат добавки по причина, защото те допълват други, по-ефективни начини за постигане на резултати.

Как да приемате мазнини, които изгарят мазнини

Повечето мазнини горелки могат да помогнат за увеличаване на енергийните Ви разходи, потискане на апетита, което води до по-нисък калориен прием, увеличаване на метаболизма, това ще накара тялото ви да изгори повече калории през целия ден.

Трябва да разберете как работи добавката и за това започнете, като видите етикета на продукта. Всеки продукт ще има етикет със състава на порцията, препоръките и дозата. Например, най-често производителите препоръчват да се вземат 2 таблетки на ден, сутрин и след хранене, но не по-късно от обяд.

Избягвайте да ядете мазнини на празен стомах, тъй като това може да причини разстройство на нервната система, болки в стомаха, както и възможни главоболия. Също така, не приемайте мазнини горелки по време на бременност и кърмене.

Мастните горелки могат да се приемат заедно с Л-карнитин, но по различно време, например, мазнини горелка сутрин, Л-карнитин – преди тренировка. И също така смело комбинирайте с аминокиселини BCAA, протеинови шейкове и витамини.

Заключение

С прости думи, мазнините са добавки за спортно хранене към основния режим на хранене и тренировки. Тялото на всеки човек реагира по различен начин на някои съставки и продукти, така че това, което работи за Вас, може да не работи за другите. Следете напредъка си и проследявайте какво консумирате и колко точно. Това ще ви даде представа за това колко добре продуктът работи за вас и колко трябва да видите резултатите, които искате. Не разчитайте на добавки, за да постигнете желания резултат.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *