Със сигурност ви се е случвало след усилена тренировка с интензивно кардио и силова част, да се чувствате жадни и да си мечтаете за любимата напитка. Знаете ли обаче, че течностите не само поддържат хидратацията и утоляват жаждата, но и спомагат за възстановяване на енергията и електролитния баланс?

Разберете кои напитки са най-подходящи за хидратация и възстановяване на енергията след тренировка в следващите редове.

Вода

Определено водата е жизнено необходими напитка, която съставя голям процент от организма на всеки човек и подпомага хидратацията и регенерацията след тренировка. Приемът ѝ поддържа електролитния баланс, който е много важен за наличието на енергия и правилното функциониране на клетките.

При по-интензивните тренировки се наблюдава загуба на електролити, като натрий, калий и магнезий, което води до изтощение, умора и други симптоми. За да възстановите нормалното си състояние и да поддържате хидратацията, е необходимо да приемате достатъчно количество вода.

Шейкове

Високопротеиновите шейкове са отлично средство за възстановяване на енергията след тренировка и поддържане на хидратацията на организма. Те помагат за регенерацията, защото са наситени с аминокиселини, които ще ви помогнат и да изградите мускулната маса.

Прясно изцедени сокове

Те подпомагат хидратацията на организма. Освен да възвърнат загубените течности и да спомогнат възстановяването на електролитния баланс, те имат ключова роля за енергията и обогатяването с важни микронутриенти, като:

  1. Витамини
    Те са много важни за регенерацията след интензивна физическа активност. Витамини A, B, C, D, E, K могат да се открият в редица плодове и зеленчуци и то в големи количества. В допълнение, плодовете и зеленчуците са богати и на фибри, които са важни за забързване на метаболизма.
  2. Минерали
    Спанак, коприва, череши, боровинки, цитруси и други са много важни източници на минерали. В състава си те включват голямо количество желязо, цинк, магнезий, важни за функционирането на високите нива на енергия.
  3. Антиоксиданти
    Много от плодовете и зеленчуците са богати на антиоксиданти, като аскорбинова киселина, което е много важно за енергийните нива, борбата със свободните радикали и поддържане на добър тонус. Освен това, антиоксидантната грижа спомага за намаляване на възпалителните процеси, което е много важно за възстановяването на мускулите.

Това са основните причини да класифицираме прясно изцедените сокове като полезни и подходящи напитки за консумация след физическо натоварване. Важно е обаче да изберете и правилните плодове и зеленчуци, от които да бъдат направени, защото много от тях са богати на фруктоза.

Протеинови напитки

Те са добър енергиен източник, защото съдържат голямо количество от дневната доза протеин, която трябва да приемате. Консумацията им след физическо натоварване е подходяща за регенерацията на мускулите, хидратацията и засищане. Можете да си ги приготвите самостоятелно чрез продукти, като яйца и мляко, както и да заложите на готови варианти – протеинови дози, които да приготвите с мляко или вода.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *