Чували ли сте за водната диета? Смята се като един от най-известните и старите начини за отслабване. Хидратацията обаче крие неподозирани ползи не само за спортната ви производителност и редуциране на теглото, но и за много други жизненоважни процеси в организма.

Как водната диета помага на организма на спортистите?

По време на тренировка, освен калории, организмът гори и вода, която се отделя чрез процеса на потене. Това намалява значително електролитите в тялото и нарушава електролитния баланс.

Въпреки че тялото на човек се състои от голям процент вода, бързо може да се постигне дефицит, който бързо може да се отрази на състоянието ви. Това създава необходимост от ежедневен външен прием. Консумацията на течности е много важна, защото:

 1. Осигурява терморегулация
  Поддържането на здравословна температура на тялото е сред основните функции на водата. При повишена спортна производителност по време на тренировка, се генерира по-голяма топлина, което води до процес на изпарение на водата. Недостатъчно добрата хидратация не само ще наруши електролитния баланс, но и може да повиши телесната температура и да застраши здравето ви. Възстановяването чрез воден прием възвръща силите и повишава спортната производителност отново;
 2. Поддържане на енергиен метаболизъм
  Процеси, като кетоза и гликолиза, които имат общо със спортната производителност, отслабването и редуцирането на мазнинни запаси, имат нужда от воден прием. За добра производителност и по-висока издръжливост на тялото, трябва да се предпазвате от дехидратация и да възвърнете загубеното количество течности по време на тренировки.
 3. Премахване на токсините от организма
  Тази диета помага и за общото здраве, като премахва токсините и шлаките от тялото, посредством урината.

Тя е важна както за силата и устойчивостта ви по време на температура, предпазва от недостиг, подпомага половата и отделителната система, които имат роля за поддържане на електролитния баланс.

Сред основните симптоми на дисбаланс, на които трябва да обърнете внимание, са мускулни крампи, умора, болка в мускулите, намалена спортна производителност, трудно възстановяване след лека или средна физическа активност. Сред по-сериозните признаци за наличие на нарушение на електролитния баланс, е сърдечна аритмия, много слаб или силен пулс, припадъци и други.

Митове и реалност

Има много митове за водната диета и ползите от нея, както и твърдения, които са истина. Ще ви споделим някои от най-често срещаните митове за нея, спортната производителност, електролитния баланс, хидратацията и дехидратацията.

Митове

Сред най-често срещаните митове, свързани с хидратацията, които касаят не само спортистите, но и всички хора, са:

 • водата трябва да се консумира в неограничени количества – това далеч не е така. Както във всяко нещо, така и тук, има ограничения. Водната диета трябва да бъде балансирана, защото и дехидратацията, и прекомерната хидратация могат да имат сериозни последствия за здравето на човек. Те нарушават електролитния баланс, намаляват силата и издръжливостта на организма и дори могат да причинят смърт при липса на мерки;
 • няма други полезни напитки – това отново не е така. Има много спортни напитки, които освен вкусни и тонизиращи, са и полезни. Те тонизират тялото, съдържат необходимото количество натрий и стимулират поддържането на електролитен баланс и добра хидратация на клетките.

Здравословното количество, което трябва да приема всеки на ежедневна база, зависи от индивидуалните нужди, годините, пола, килограмите и други фактори.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *