Тренирате усилено във фитнеса, но въпреки това резултатите са почти незабележими или далеч не са това, което очаквате? Освен че процесът по моделиране на физиката е труден и продължителен, изискващ много търпение и постоянство, е възможно да допускате някои грешки, които да неутрализират ефекта от тренировките.

Научете кои са грешките във фитнеса, които могат да ви саботират и как да ги избегнете, за да постигнете желаните цели възможно най-бързо.

Кои са най-честите грешки във фитнеса?

Сред най-често срещаните в областта на фитнеса и тренировките са:

 1. Търсите много бързи резултати
  Това е често срещано явление, което е грешно, защото води до прекомерно натоварване, липса на време за почивка и възстановяване. В резултат на  липсата на отдих и припряността, вместо да повишавате своята издръжливост и да подобрявате предходни резултати, вие може да си причините контузии и травми, които да попречат на бъдещите ви спортни постижения във фитнеса.
 2. Неподходящи упражнения
  Изпълнението на изолирани упражнения и натоварването само на една или две мускулни групи е неправилно. Много хора, които имат проблем в конкретни зони, решават, че най-добрият вариант е да се съсредоточат точно там, като правят коремни преси, правят силови тренировки и други.
 3. Липса на постоянство
  Обратното на свръхамбицията за промяна е липсата на постоянство. Колкото и добра тренировъчна програма да спазвате и да се храните здравословно, ако тренирате една седмица, а после още една почивате, резултатите няма да бъдат налице.
 4. Грешна техника на изпълнение на упражненията
  Много голяма грешка, която е често срещана при начинаещите. Препоръчително е да потърсите мнение от професионалист или да гледате видео уроци, където е показано точно каква техника трябва да следвате, стойката, която да заемете, тежеститее, с които да изпълнявате повторенията, съобразени с килограмите ви и други.
 5. Не правите почивки
  Между отделните серии трябва да имате време за почивка. Когато това не се спазва, издръжливостта и силата се изчерпват много бързо. Дори за кратко, организмът има нужда от възстановяване.
 6. Почивате прекалено дълго
  Освен хора, които не почиват, в залата ще откриете и такива, които си почиват прекалено дълго между сериите. Това също е неподходящо, защото по този начин, когато тялото е загряло и вие го оставите да отпочине много дълго време, при следващото повторение все едно започвате тренировката наново.

Последна масова грешка, която със сигурност ще ви съботира, колкото и да тренирате във залата, е липсата на балансирано и здравословно хранене, което да ви донесе нужната дневна доза протеини, мазнини и въглехидрати.

Как да избегнете грешките във фитнеса?

Най-добрият вариант за това, особено ако сте начинаещи в областта на тренировките с по-голям интензитет, е да се доверите на съветите, препоръките и плановете, споделени от професионалисти.

Вземете мнение от инструктор, който да ви даде основната информация за уредите и упражненията, как те биха ви помогнали, както и важни съвети относно храненето, приемът на добавки, хидратацията и други.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *