Имате мотивация да отслабнете и да развиете мускулатурата си? Може би е време да се запознаете с интервалните тренировки, познати като HIIT (High Intensity Interval Training).

Принципите им се определят като ефикасни не само за изгаряне на калории, но и за придобиване на сила и издръжливост. Те влияят на ускоряването на метаболизма и могат да подобрят общото здраве.

В случай че сте начинаещи и искате да се запознаете с HIIT принципите, следващите редове са за вас.

Какво представляват интервалните тренировки?

Представляват вид физическа активност, при която през определени периоди се редуват високоинтензивни и нискоинтензивни упражнения с време за почивка между тях. Тази програма е подходяща и предпочитана за отслабване.

Зададеният принцип – упражнения за отслабване с висок интензитет, почивка и нисък интензитет се повтарят по няколко пъти в добре изготвен тренировъчен план за постигане на бързи резултати.

Подходящи са за постигане на прогрес както при напреднали, така и за начинаещи, стига се изпълняват с правилната техника и да има достатъчно време за възстановяване с цел безопасност и превенция на травми.

Как да внедрите HIIT принципите във фитнес програмата – ръководство за начинаещи

Ще ви дадем няколко основни насоки, които да ви помогнат да използвате HIIT интервалните методи за добро спортно представяне и отлични резултати:

  1. Време за адаптация
    Има разлика между подготвеността на начинаещите и напредналите. Поради този факт, времето за изпълнение на циклите от високоинтензивни и нискоинтензивни упражнения трябва да бъде по-малко, а почивката – по-голяма. Подходящо е да започнете с интервални тренировки, които се състоят от едноминутно интензивно натоварване с около две минути почивка.
  2. Поддържане на целева сърдечна честота
    Ако се чудите дали изпълнявате HIIT принципите правилно, може да следите своите пулс зони. Сърдечната честота, която трябва да се поддържа, се равнява на 85 % от максималната. Има специални калкулатори, чрез които да направите изчисленията и да разберете дали интервалната тренировка има ефект.
  3. Старайте се да следвате HIIT принципите за разнообразие
    Не залагайте на едно и също. Изпробвайте различни кардио упражнения и спортове, като бягане, скачане на въже, подскоци, качване на стълби или упражнения във фитнеса – бягаща пътека, велоергометър, кростренажор. Разгледайте и тренировките табата за начинаещи, които представляват много ефикасно кардио и помагат за отслабване.

Винаги започвайте с лека загрявка за около 5 минути, след това започнете с високата интензивност за минута. Следва възстановяване за около две минути. Направете няколко повторения, като е добре да започнете с по-малко.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *