Краят на зимата вече идва, а мислите за топлите летни дни на плажа се прокрадват в ума на повечето хора. И кое е на дневен ред? Привеждането на тялото в желаната форма и мотивацията за спорт.

Има много варианти за изготвяне на тренировъчен план, в комбинация с правилно хранене и хранителни добавки, които да повлияят на вашето тегло и отслабване, дори и вкъщи. Научете повече за домашните тренировки и грешките при изготвянето на тренировъчен план, които да избягвате.

Съвети от специалисти за домашни тренировки и изготвяне на тренировъчен план

След като вече сте обособили своя фитнес кът за практикуване на силови и кардио упражнения вкъщи, е време да си изготвите тренировъчен план, който да следвате:

 1. Идеи за фитнес упражнения за стягане на мускули и отслабване в домашна среда
  Освен че ще ви трябват разнообразни упражнения, които да доведат до прогрес във времето, те трябва да се изпълняват с правилната техника и повторения, за да има ефект. За целта може да се възползвате от мобилни приложения за тренировки в домашна среда, където има видео уроци, показващи нагледно как трябва да се изпълняват.
 2. Йога в дома за сила и издръжливост
  Има много онлайн уроци в сферата на йога за начинаещи. Тук е важно да практикувате подходящите дихателни техники, които повишават издръжливостта и насищат мускулите с кислород. Изпълнение на планкове, напади, наклон с глава към глезена и други ще ви бъдат от полза.
 3. Интервални тренировки
  Тренировъчният ви план може да включва интервална програма, които съчетават фитнес упражнения с нисък и много висок интензитет, спазващи се на точно определени интервали.
 4. Пилатес техники за баланс и координация
  Ще ви помогне за оформяне на мускулатурата. Има комплексни техники за гръб, бедра, седалище и много други.

Когато тренирате вкъщи, трябва да подберете подходящи пособия, в зависимост от средата – спортни аксесоари и спортна екипировка за изпълнение на фитнес упражнения. Могат да ви бъдат необходими тежести, като гирички и дъмбели, ластици за стречинг, колани и много други.

Кои грешки да не допускате при домашните тренировки?

При практикуването на фитнес и други упражнения в домашна обстановка често се допускат грешки, които пречат или забавят развитието.

Липса на разтягане за по-голяма гъвкавост

Разтягането помага за по-добра гъвкавост, за циркулацията на кръвта и минимализиране на травмите.

Недостатъчна хидратация

Хидратацията преди и по време на изпълнение на тренировъчния план е много важна. Дехидратацията води до понижена издръжливост, чувство на отпадналост, умора и лошо спортно представяне.

Недостатъчно време за възстановяване след тренировка

Възстановяването на мускулите е почти толкова важно, колкото и фитнес упражненията от силов характер. Много хора, стараейки се да постигнат възможно най-краткосрочни резултати, се впускат в изтощителни домашни тренировки ежедневно, което е грешно.

Препоръчително е да имате 2 почивни дни в седмицата, през които да се възстановявате.

Несъвместим с целите тренировъчен план за фитнес вкъщи

Много често трениращите си мислят, че изготвянето на план за домашни тренировки е детска игра. Това далеч не е така. Важно е да се съобрази пола, телосложението, резултатите, които искате да постигнете, както и много други важни особености.

Много често в желанието си да отслабнат, хората съсредоточават силите си в кардио, а забравят за силовите, които също са важни за редуциране на теглото и оформяне на тялото.

За постигане на добри резултати може да се консултирате с фитнес инструктор, който да ви изготви тренировъчна програма, адаптирана за изпълнение вкъщи.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *