Спортната производителност е много важна за прогреса във фитнес залата или за домашните тренировки. Тя обаче не зависи само от желанието, мотивацията и усилията, които искате да дадете, а и от възможностите на организма.

Освен за правилното изпълнение на техниките на упражненията, трябва да помислите и за качеството на съня, който получавате, като част от циркадния ритъм за възстановяване. Каква е връзката между ефективността на тренировките, спортната производителност и пълноценния сън?

Как дълбокият сън подпомага възстановяването и спортната производителност?

Пълноценният сън е това време от денонощието, в което мускулите се възстановяват от физическата активност. Същото важи и за мозъка – това е периодът, в който отпочива.

Ако тренирате активно и интензивно, мускулите в тялото ви преминат през естествен възпалителен процес, който е провокиран от голямото натоварване на тялото.

В случай че нямате качествена и пълноценна почивка, която обхваща важните цикли на съня, тялото няма да може да се възстанови и да преодолее възпалителния процес от упражненията. Това ще доведе до понижена ефективност на тренировките, натрупване на прекомерно количество умора, понижена сила и издръжливост.

За да постигнете напредък в начинанието и да подобрите ефективността на тренировките, ви е необходимо мускулно възстановяване, което най-пълноценно ще получите по този начин. На зрял организъм са му нужни около 7-9 часа за добро здраве и спортна производителност.

Какво е общото между пълноценния сън и хормоните?

Знаете ли, че освен да се чувствате уморени и да нямате достатъчно голяма спортна производителност за ефективност на тренировките, безсънието или непълноценното възстановяване могат да причинят хормонален дисбаланс, което дори да доведе до някои заболявания. Основните хормони, които се влияят от този фактор, са:

 1. Грелин
  Това е пептиден хормон, който контролира чувството на глад. При недостатъчна почивка на тялото и ума, се стимулира производството му, което води до по-голяма нужда от храна и на по-късен етап – натрупване на телесно тегло.
 2. Лептин
  Това е хормон, чиято функция е да регулира приема и разхода на енергия в тялото. Много е важно да се поддържа неговия баланс, защото когато нивата на лептин в кръвта са ниски, се чувства неутолим глад, което отново може да доведе до покачване на теглото.
 3. Кортизол
  Този стероиден хормон е известен още като стресов. Когато нивата му са извън нормата и са завишени, организмът изпитва емоционален и физически стрес. Това влияе значително на настроението и концентрацията, които от своя страна да доведат до намалена спортна производителност.
 4. Хормон на растежа (GH)
  Соматотропинът контролира метаболизма и растежа на мускулите. Поддържането на неговите нива е важна задача за всеки, който търси ефективност на тренировките и добра спортна производителност. Липсата на пълноценна почивка и възстановяване влияе на неговите нива и предизвиква дефицит, което отразява бавен темп на развитие и растеж на мускулната маса.

В допълнение, недостатъчното време за възстановяване може да доведе спад в имунната система, което да привества инфекциите, възпаленията и да затрудни възстановяването. Освен това, пониженият имунитет води до хронична умора, чувство на отпадналост, липса на физическа сила и издръжливост и много други, които да възпрепятстват ефективността на упражненията, които изпълнявате.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *