Много хора смятат, че когато имат определена цел в постигането на мечтаното тяло, трябва да се придържат само към физическа активност, свързана с нея. Това обаче не е така. Независимо дали искате да постигнете загуба на тегло, или да покачите мускулна маса, имате нужда както от интензивността и издръжливостта на кардио тренировките, така и от укрепване на мускулатурата и повишаване на издръжливостта чрез силова част. Как обаче да постигнете правилния баланс за постигане на максимално добри спортни постижения?

Кардио

Кардиото, познато още като извършване на кардиоваскуларни упражнения, е важна част от тренировъчния режим не само, защото води до повишен разход на калории и изгаряне на мазнини, но и осигурява гъвкавост и мобилност. Чрез изпълнението на интервални тренировки, които включват повишена интензивност, се ускорява сърдечния ритъм, а дишането се учестява. Това, от своя страна, повишава притока на кислород към мускулите и спомага за постигане на мускулна хипертрофия.

Кардиото има и редица ползи, касаещи здравето на организма, като укрепване на имунитета, предпазване от хипертония, инсулинова резистентност и други.

Силови

Този аспект от тренировъчния режим спомага за по-добра гъвкавост, подобрена издръжливост, повече сила, както и ускорение на метаболизма. Проучвания показват, че при силови тренировки е възможно дори да се намали натрупания стрес чрез ограничаване нивата на кортизола. Те помагат за адаптацията и устойчивостта на организма.

Как да създадете баланс чрез правилен тренировъчен режим?

Правилният план за тренировки трябва да включва както силови, така и кардиоваскуларни упражнения. Най-добрият начин за постигането на баланс между двете, е:

  1. Определяне на план
    Може да го направите като разделите тренировъчния режим на две части – кардио и силова. Може да направите някои интензивни упражнения в началото, за да засилите пулса и притока на кислород, след което да включите силова част за укрепване на мускулатурата. Препоръчително е да работите върху 1 или 2 мускулни групи на тренировка.
  2. Подбор на правилни упражнения
    Ще откриете много варианти, които гарантират баланс и успех, дори в домашна обстановка. Може да използвате както уреди, като мултипреса, лежанка, пътека за бягане, велоергометър и други, така и тежести и аксесоари – гири, дъмбели, ластици за стречинг.
  3. Поддържайте баланса, за да избегнете натоварвания и травми
    Когато правите трудни за изпълнение и високотехнични упражнения, избягвайте да тренирате две съседни мускулни групи или такива, натоварващи едни и същи стави. Препоръчително е да изпълнявате както упражнения с висока степен на трудност, така и с ниска, за поддържане на баланс.

Не подценявайте и времето за възстановяване. Препоръчително е да се тренира не повече от 4-5 пъти седмично.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *