Екстракт от зелен чай - 10 ползи | Timefortrain

Зеленият чай е един от най-често консумираните напитки в света.

Екстрактът от зеления чай е неговата концентрирана форма, като само една капсула съдържа същото количество активни съставки като средна чаша зелен чай.

Екстракт от зелен чай - 10 ползи 1 | Timefortrain

Подобно на зеления чай, екстрактът е чудесен източник на антиоксиданти:

  • стимулира здравето на сърцето;
  • подобрява функцията на черния дроб и мозъка;
  • намалява се рискът от рак на кожата.

Нещо повече, много проучвания са разгледали способността на екстракта да подпомага при загубата на тегло. Всъщност, много продукти за отслабване я изброяват като ключов компонент.

1 Силни антиоксиданти

Ползите за здравето на екстракта от зелен чай се дължат главно на високото му антиоксидантно съдържание. Те могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес чрез борба с увреждането на клетките, причинено от свободните радикали Това клетъчно увреждане е свързано със стареенето и няколко заболявания.

Екстракт от зелен чай - 10 ползи 2 | Timefortrain

Полифеноловите антиоксиданти, наречени катехини, съдържат по-голямата част от антиоксидантното съдържание на екстракт от зелен чай. Сред катехините в зеления чай, епигалокатехин галат (EGCG) е най-търсеният и смятан за най-полезен за здравето.

Например, в едно проучване са участвали 35 затлъстели хора, които приемат 870 mg екстракт от зелен чай в продължение на осем седмици. Капацитетът им на антиоксидант в кръвта се увеличава средно от 1,2 до 2,5 μmol / L.

Екстрактът от зелен чай повишава антиоксидантния капацитет, който може да помогне за предотвратяване на различни здравословни проблеми, причинени от оксидативен стрес.

2 Подобрява функцията и здравето на сърцето

Екстракт от зелен чай - 10 ползи 3 | Timefortrain

Оксидативния стрес увеличава натрупването на мазнини в кръвта, което стимулира възпалението в артериите и води до високо кръвно налягане.

За щастие, антиоксидантите в екстракта от зелен чай могат да намалят възпалението и да намалят кръвното налягане. Те също така могат да възпрепятстват абсорбцията на мазнините в клетките, като помагат за намаляване на нивата на мазнините в кръвта.

В едно проучване, 56 затлъстели хора с високо кръвно налягане, които приемат 379 mg екстракт от зелен чай дневно в продължение на три месеца, показват значително понижение на кръвното налягане. Освен това те са имали значително понижение на нивата на кръвната захар, включително по-ниски триглицериди.

Като се има предвид, че високото кръвно налягане и високите нива на мазнини в кръвта са рискови фактори за сърдечни заболявания, регулирането им може да стимулира здравето на сърцето.

3 Ползи за мозъка

Екстракт от зелен чай - 10 ползи 4 | Timefortrain

Антиоксидантите в екстракта от зелен чай, особено EGCG, са показали, че предпазват мозъчните клетки от оксидативен стрес.

Тази защита може да помогне за намаляване на мозъчните увреждания, които могат да доведат до умствено увреждане и мозъчни заболявания като болестта на Паркинсон, Алцхаймер и деменция. Освен това екстрактът от зелен чай може да намали действието на тежки метали като желязо и мед.

Също така е доказано, че спомага за запазването на паметта чрез подобряване на връзката между отделните части на мозъка.

4 Загуба на тегло

Екстракт от зелен чай - 10 ползи 5 | Timefortrain

Екстрактът от зелен чай е богат на катехини и съдържа прилично количество кофеин. Интересното е, че тази комбинация от съставки е отговорна за свойствата на загуба на теглото.

И двата катехина и кофеин са показали, че подпомагат загубата на тегло чрез регулиране на хормоните, които могат да подобрят термогенезата.

Термогенезата е процесът, чрез който тялото ви изгаря калории, за да смила храната и да произвежда топлина. Зеленият чай е показал, че засилва този процес, като прави тялото по-ефективно при изгаряне на калории, което може да доведе до загуба на тегло.

5 Ползи за черния дроб

Катехините в екстракта от зелен чай също могат да спомогнат за намаляване на възпалението, причинено от някои чернодробни заболявания като неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD).

Интересното е, че е важно да се придържате към препоръчителната доза за екстракт от зелен чай, тъй като е доказано, че превишаването му е вредно за черния дроб.

6 Може да намали риска от рак

Нормалният жизнен цикъл на клетките се характеризира със смърт и възобновяване, тъй като клетките се произвеждат, за да заменят онези, които умират. Процесът поддържа клетките активни и здрави.

Въпреки това, когато този баланс се наруши, може да възникне рак. Това е, когато тялото ви започва да преизпълнява клетките и клетките не умират, когато трябва.

Антиоксидантите в екстракта от зелен чай, особено EGCG, изглежда имат благоприятно въздействие върху баланса на клетъчното производство и смъртта.

Едно проучване изследва ефектите от приемането на 600 mg катехини от зелен чай на ден за пациенти с риск от развитие на рак на простатата.

Установено е, че вероятността от развитие на рак е била 3%, в сравнение с 30% за групата, която не приема зелен чай.
Освен това жени в постменопауза, изложени на риск от рак на гърдата, са имали намаление в биомаркерите на рак на гърдата след консумиране на 1315 mg екстракт от зелен чай на ден в продължение на една година.

7 Ползи за кожата

Екстракт от зелен чай - 10 ползи 6 | Timefortrain

Независимо дали се приема като добавка или се прилага върху кожата, екстрактът от зелен чай е показал, че подобрява здравето на кожата.

Когато се прилага върху кожата, екстрактът от зелен чай може да помогне за лечение на различни кожни проблеми, като дерматит, розацея и брадавици. Също така, като допълнение, се оказва, че помага за застаряването на кожата и акнето.

Например, едно проучване показа, че консумирането на 1 500 mg екстракт от зелен чай дневно в продължение на четири седмици води до значително намаляване на червените кожни обриви, причинени от акне.

Освен това, както добавките, така и локалното приложение на екстракт от зелен чай спомагат за предотвратяване на кожни състояния като загуба на еластичност на кожата, възпаление, преждевременно стареене и рак, причинен от излагане на UV лъчи.

Интересно е, че добавянето на екстракт от зелен чай към козметични продукти е доказано, че е от полза за кожата чрез осигуряване на овлажняващ ефект.

8 Ефективност при упражненията и възстановяване

Екстрактът от зелен чай изглежда полезен при упражнения, независимо дали става чрез подобряване на физическата активност или подобряване на възстановяването на мускулите.

Докато тренировките имат много ползи за здравето, известно е, че се произвежда оксидативен стрес и увреждат клетките в тялото. За щастие, антиоксидантите като катехини от зелен чай могат да намалят клетъчните увреждания и да забавят умората от мускулите.

9 Понижаване на кръвната захар

Катехините в зеления чай, особено EGCG, показват, че повишават инсулиновата чувствителност и регулират производството на кръвна захар.

Освен това, анализ на 17 проучвания стига до извода, че екстрактът от зелен чай е полезен за намаляване нивата на кръвната захар на гладно. Той може също да помогне за понижаване на нивата на хемоглобин A1C, което е показател за нивата на кръвната захар.

Известно е, че екстрактът от зелен чай повишава чувствителността към инсулина и толерантността към кръвната захар, като същевременно намалява нивото на хемоглобин A1C и нивото на кръвната захар.

10 Добавка към вашата диета

Екстрактът от зелен чай може да се намери под формата на течност, прах и капсули.

Течният екстракт може да се разреди във вода, докато прахът може да се смеси в глазури. Тя обаче има силен вкус.
Препоръчителната доза екстракт от зелен чай е между 250-500 mg на ден. Тази сума може да се получи от 3-5 чаши зелен чай или около 1.2 литра.

Но е важно да знаете, че не всички екстракти от зелен чай са създадени еднакво. Някои добавки съдържат само листа от сух зелен чай, докато други съдържат изолирани форми на един или повече катехини.

Катехинът, който е най-тясно свързан със здравните ползи от екстракта на зелен чай, е EGCG, така че трябва да сте сигурни, че добавката, която консумирате, го съдържа.

Най-добре е да вземете екстракт от зелен чай с или след храна. Превишаването на препоръчителната доза и приемането й на празен стомах може да причини сериозно увреждане на черния дроб.

Заключение

  • Благодарение на високото си антиоксидантно съдържание, екстрактът от зелен чай е показал, че спомага за подобряване на здравето и телесния състав;
  • Много проучвания показват, че екстрактът от зелен чай може да насърчи загубата на тегло, регулирането на кръвната захар, профилактиката на заболяванията и възстановяването след тренировка;
  • Може да се консумира в капсули, течности или прах. Препоръчваната доза е 250-500 mg на ден и най-добре се приема с храна;
  • Независимо дали искате да подобрите общото си здраве или да намалите риска от заболяване, екстрактът от зелен чай е лесен начин да добавите антиоксиданти, които повишават ползите на вашата диета.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *