Увеличаването на метаболизма ви може да ви помогне да изгубите телесната мазнина.

Въпреки това, повечето добавки за „изгаряне на мазнини“ на пазара са или опасни, неефективни или и двете.

За щастие, няколко естествени храни и напитки са показали, че увеличават метаболизма ви и стимулират загубата на мазнини

  • Мазна риба;
  • Кафе;
  • Яйца;
  • Кокосово масло;
  • Зелен чай;
  • Суроватъчен протеин;
  • Ябълков оцет;
  • Люти чушки;
  • Пълномаслено кисело мляко.

Мазна риба

Храни изгарящи мазнини | Timefortrain

Мазната риба е вкусна и невероятно добра за вас.

Сьомга, херинга, сардини, скумрия и други мазни риби съдържат омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че намаляват възпалението и риска от сърдечни заболявания. В допълнение, омега-3 мастни киселини могат да ви помогнат да изгубите телесната мазнина.

В продължение на шестседмично контролирано проучване при 44 възрастни, тези, които приемали добавки от рибено масло, загубили средно 1,1 килограма мазнини и са имали спад на кортизола – стресов хормон, който е свързан със съхранението на мазнини.
Нещо повече, рибата е отличен източник на висококачествен протеин. Приемането на протеини води до по-голямо чувство на пълнота и повишава метаболизма значително повече от смилането на мазнини или въглехидрати

Кафе

 

Храни изгарящи мазнини 1 | Timefortrain

Кафето е едно от най-популярните напитки в света. Това е чудесен източник на кофеин, който може да подобри настроението и умственото и физическото представяне. Освен това, може да ви помогне да изгаряте мазнини.

В едно малко проучване, включващо девет души, тези, които консумират кофеин един час преди тренировка, са изгаряли почти два пъти повече мазнини и са били в състояние да тренират 17% по-дълго от групата, която не е консумирала кофеин.
Изследванията показват, че кофеинът увеличава метаболизма с впечатляващите от 3 до 13%, в зависимост от потреблението.

За да получите ползите от изгарянето на мазнините от кофеина без потенциалните странични ефекти, като тревожност или безсъние, се стремим към 100-400 mg на ден. Това е количеството, намерено в около 1-4 чаши кафе, в зависимост от неговата сила. Кафето съдържа кофеин, за който се установява, че подобрява психическото и физическото представяне, в допълнение към повишаването на метаболизма.

Яйца

Храни изгарящи мазнини 2 | Timefortrain

Яйцата са хранителна електроцентрала.

Въпреки че яйчните жълтъци са били избягвани поради високото им съдържание на холестерол, цели яйца действително са доказани, че спомагат за защитата на здравето на сърцето при тези с повишен риск от заболяване.
Проучванията показват, че закуската с яйца намалява глада и насърчава усещането за пълнота в продължение на няколко часа при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

В контролирано осемседмично проучване при 21 мъже, тези, които ядат три яйца за закуска, консумират 400 по-малко калории на ден и имат 16% по-голямо намаление на телесните мазнини.

Яйцата също са добър източник на висококачествен протеин, който увеличава метаболизма с около 20-35% в продължение на няколко часа след хранене.
Яденето на три яйца няколко пъти седмично може да ви помогне да изгаряте мазнини, като същевременно ви държите пълни и доволни.

Кокосово масло

 

Храни изгарящи мазнини 3 | Timefortrain

Добавянето на кокосово масло към вашата диета изглежда увеличава „добрия“ HDL холестерол и намалява триглицеридите, освен че ви помага да отслабнете.

В едно проучване затлъстели мъже, които добавят 2 супени лъжици кокосово масло на ден към обичайната си диета, губят средно 2,5 см от талията, без да правят други промени в диетата или да увеличават физическата си активност. Въпреки това, някои проучвания показват, че ефектите от повишаването на метаболизма могат да намалеят с течение на времето.

За разлика от повечето масла, кокосовото масло остава стабилно при високи температури, което го прави идеален за готвене.
Консумирането до 2 супени лъжици кокосово масло дневно може да помогне за максимално изгаряне на мазнините. Уверете се, че ще започнете с една чаена лъжичка и постепенно увеличете количеството, за да избегнете храносмилателен дискомфорт.

Зелен чай

 

Храни изгарящи мазнини 5 | Timefortrain

Зеленият чай е отличен избор за добро здраве.

В допълнение към осигуряването на умерено количество кофеин, зеленият чай е отличен източник на епигалокатехин галат (EGCG), антиоксидант, който подпомага изгарянето на мазнините и загубата на мазнини в корема.
В проучване на 12 здрави мъже изгарянето на мазнини по време на колоездене се е увеличило с 17% при тези, които консумират екстракт от зелен чай.

От друга страна, някои проучвания са установили, че зелен чай или екстракт от зелен чай има малко или никакво въздействие върху метаболизма или загубата на тегло.

Като се има предвид разликата в резултатите от проучването, ефектите от зеления чай вероятно варират от човек на човек.
Пиенето до четири чаши зелен чай дневно може да осигури редица ползи за здравето, включително потенциално увеличаване на ежедневното изгаряне на калории.

Суроватъчен протеин

Храни изгарящи мазнини 6 | Timefortrain

Суроватъчният протеин е доста впечатляващ.

Доказано е, че той подпомага растежа на мускулите, когато се комбинира с упражнения и може да помогне за запазване на мускулите по време на загуба на тегло. В допълнение, суроватъчният протеин изглежда е още по-ефективен при потискане на апетита, отколкото други протеинови източници.

Това е така, защото стимулира освобождаването на „пълноценни хормони“, като PYY и GLP-1, в по-голяма степен.
Едно проучване с 22 мъже, които консумират различни протеинови напитки в четири отделни дни. Те са получили значително по-ниски нива на глад и са приемали по-малко калории на следващото хранене след пиенето на суроватъчната протеинова напитка в сравнение с другите протеинови напитки.

Освен това, суроватката изглежда че стимулира изгарянето на мазнините и насърчава загубата.
В едно проучване на 23 здрави възрастни, бе установено, че суроватъчно протеиново брашно увеличава метаболизма и изгарянето на мазнини повече от казеиновите или соевите протеини.

Ябълков оцет

Храни изгарящи мазнини 7 | Timefortrain

Ябълковият оцет е древно народно средство, базиращо се на доказателства, за ползите на здравето. Този вид оцет се характеризира с намаляване на апетита и понижаване на нивата на кръвната захар и инсулина при хора с диабет.
Нещо повече, основният компонент на оцета, оцетната киселина, е установено, че увеличава изгарянето на мазнините.

Въпреки че няма много изследвания върху ефекта на оцета върху загубата на мазнини при хората, резултатите от едно проучване са доста окуражаващи.

В това проучване 144 затлъстели мъже, които прибавят 2 супени лъжици оцет към обичайните си диети всеки ден в продължение на 12 седмици губят 3,7 кг и получават 0,9% намаление на телесните мазнини.

Включването на ябълков оцет в диетата ви може да ви помогне да изгубите телесната мазнина. Започнете с 1 чаена лъжичка на ден, разреден във вода, и постепенно увеличете до 1-2 супени лъжици на ден, за да сведете до минимум потенциалния храносмилателен дискомфорт.

Люти чушки

Храни изгарящи мазнини 8 | Timefortrain

Мощните им антиоксиданти могат да намалят възпалението и да предпазват клетките от увреждане. В допълнение, изследванията показват, че един антиоксидант в лют червен пипер, наречен капсаицин, може да ви помогне да постигнете и поддържате здравословно тегло. Нещо повече, това съединение може да ви помогне да изгорите повече калории и да загубите телесна мазнина.

Приемането на капсаицин спомага за намаляване на апетита и може да увеличи броя на калориите, които изгаряте с около 50 на ден.

Пълномаслено кисело мляко

Храни изгарящи мазнини 9 | Timefortrain

Отличен източник на белтъчини, калий и калций. Изследванията показват, че високопротовите млечни продукти могат да стимулират загубата на мазнини, да предпазват мускулите при загуба на тегло и да ви помогнат да се чувствате пълноценни и удовлетворени.

Също така, киселото мляко, съдържащо пробиотици, може да помогне да поддържате здравия си черв и да намалите симптомите на синдром на раздразнените черва, като запек и подуване.

Консумиране на кисело мляко може да осигури редица ползи за здравето. Но не забравяйте да изберете обикновено, пълномаслено кисело мляко, тъй като немаслените и нискомаслените млечни продукти съдържат малко или никаква конюгирана линолова киселина.

Заключение

Въпреки това, което някои производители на добавки могат да предложат, няма безопасно „магическо хапче“, което да ви помогне да изгорите стотици допълнителни калории на ден. Редица храни и напитки могат умерено да увеличат скоростта на метаболизма ви, освен да осигурят други ползи за здравето.

Включването на няколко от тях във вашата ежедневна диета може да има ефекти, които в крайна сметка водят до загуба на мазнини и по-добро цялостно здраве.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *