Как стресът допринася за холестерола | Timefortrain

Стресът може да повлияе на нивото на холестерола. Научете как правилно да управлявате стреса, за да сте здрави.

Мнението на доктори

Проучванията показват, че стресът увеличава холестерола не само в краткосрочен план, но може да повлияе и на нивата на холестерола. Причината за това не е точно известна. Други проучвания показват, че самият стрес не е единственият виновник, но също така е важно как индивидът реагира и управлява стресът.

Как стресът допринася за холестерола 1 | Timefortrain

Тези, които управляват стреса по нездравословни начини (чрез враждебност, социална изолация или самообвинение, например), имат по-ниски нива на HDL (добър) холестерол.

Стресът е известно, че повишава нивата на холестерола и по-специално лошия LDL холестерол. Размерът на стреса в живота ви не е толкова важен, колкото как се справяте с него. Колкото повече гняв и враждебност произвеждат стресът във вас, толкова по-високи (и по-лоши) нива на LDL и триглицеридите.

Стресът насърчава организма да произвежда повече енергия под формата на метаболитни горива, които карат черния дроб да произвежда и отделя повече от лошия холестерол, LDL. Също така, стресът може да възпрепятства способността на организма да изчиства липидите.
Една от теориите е, че функцията на хормона на стреса е да осигури гориво за потенциална ситуация на борба.Но ако тази енергия не се използва, тя постепенно се натрупва като мастна тъкан. В допълнение, захарите, които се произвеждат със стрес, многократно остават неизползвани и в крайна сметка се превръщат в триглицериди или други мастни киселини.

Как стресът допринася за холестерола 2 | Timefortrain

Стресът не само увеличава възпалението в организма, но също така причинява лоши хранителни навици и лош избор на храна – всички от които засягат нивата на холестерола. Но холестеролът също може да се разглежда като стрес отговор от тялото.

Да останеш спокоен и хладнокръвен помага за управлението на холестерола. Когато сте под психически стрес, тялото ви се подготвя да ви защити и поема примитивен отговор, наречен реакция на борба. По време на такава ситуация мозъкът произвежда хормоните кортизол и адреналин.

Освобождаването на тези хормони изпраща сигнали, които увеличават притока на кръв към мозъка и в крайна сметка произвеждат повече енергия за тялото. Когато се отделят кортизол и адреналин, той повишава нивото на холестерола.
По-специално, отделянето на кортизол повишава нивата на кръвната захар, за да се използва като енергия в тялото.

Следователно, тъй като кортизолът се освобождава, той повишава нивото на кръвната захар в организма, което на свой ред създава повече продукция на триглицериди.

По-високите триглицериди създават по-високи нива на холестерола. Поддържането на контрола на стреса е чудесен начин за управление на нивата на холестерола в дългосрочен план.
Стресът ще увеличи нивата на кортизол. (Кортизолът е хормон, произведен от надбъбречните жлези, когато сте стресирани.) При стрес, кортизолът доставя глюкоза до тялото, за да помогне на механизма за борба да функционира правилно.
Ако кортизолът непрекъснато прави това, нивата на кръвната захар остават постоянно високи, което може да доведе не само до хипо / хипергликемия и диабет, но също и до повишаване на нивата на холестерола.

В съвременния живот стресът е неизбежен. Трудовият стрес, навлизането в работа и грижата за семейството допринасят за стреса. Управлението на стреса е важно. Няма съмнение, че постоянното състояние на емоционалния стрес е пряко свързано с високите нива на холестерола.

Как стресът допринася за холестерола 3 | Timefortrain

Да бъдете щастливи е основно изискване за всяко човешко същество – така че избягвайте обстоятелства, които ви правят нещастни.
Ежедневната програма за медитация от 15 до 20 минути ще помогне за облекчаване на стреса и 45 минути енергични упражнения (да получите сърдечен ритъм над 120) три пъти седмично ще помогне за намаляване нивата на тревожност и стрес.
Осигуряването на адекватен сън – около шест до осем часа дневно (не повече или по-малко – и двете са вредни) е важно за всички.

Рискови фактори за висок холестерол

Рисковите фактори за висок холестерол включват:

  • Семейно наследство за висок холестерол, сърдечни проблеми;
  • Диабет;
  • Тютюнев дим;
  • Охраненост.

Може да сте изложени на риск от висок холестерол, защото имате семейно наследство. Начина на живот също могат да окажат голямо влияние върху нивата на холестерола. Затлъстяването, определено като индекс на телесна маса (ИТМ) от 30 или по-високо, ви поставя в риск от висок холестерол. Диабетът може също така да повреди вътрешността на артериите и да позволи на холестерола да се натрупа. Тютюнът за пушене може да има същия ефект.

Ако сте на 20 или повече години и не сте имали сърдечен проблем, Американската асоциация по сърдечно-съдови заболявания Ви препоръчва да проверявате холестерола на всеки четири до шест години. Ако вече имате семейна история със сърдечни проблеми или имате висок холестерол, попитайте Вашия лекар колко често трябва да правите тест за холестерол.

Връзката между стреса и холестерола

Как стресът допринася за холестерола 4 | Timefortrain

Има убедителни доказателства, че нивото на стрес може да доведе до увеличаване на лошия холестерол индиректно. Например, едно проучване установи, че стресът е положително свързан с по-малко здравословни хранителни навици, по-високо телесно тегло и по-малко здравословна диета, всички от които са известни рискови фактори за високия холестерол.

Друго проучване, фокусирано върху над 90 000 души, е установено, че тези, които са докладвали, че са по-стресирани по време на работа, имат по-голям шанс да бъдат диагностицирани с висок холестерол.

Независимо от физическите причини, поради които стресът може да повлияе на холестерола, множество изследвания показват положителна връзка между високия стрес и високия холестерол. Въпреки че има други фактори, които могат да допринесат за високия холестерол, изглежда, че стресът може да бъде един от тях.

Лечение и профилактика

Справяне със стреса

Тъй като има връзка между стрес и холестерол, предотвратяването на стреса може да помогне за предотвратяване на високия холестерол, причинен от него.

Как стресът допринася за холестерола 5 | Timefortrain

Намаляването на стреса във времето може да помогне за предотвратяване на проблемите с холестерола. Дори и да не можете да намалите напрежението от живота си, има опции, които да ви помогнат да го управлявате.
Терапията с обучен психолог също може да осигури нови техники, които да помогнат на пациентите да управляват стреса.

Упражнения

Едно от най-хубавите неща, които можете да направите за стреса и холестерола, е редовното упражнение.
Разбира се, препоръчваме и ходенето до фитнес залата, но не прекалявайте с фитнеса за една нощ – все пак няма да стигнете до олимпийска форма за 3 часа. Започнете с прости цели, дори и кратки тренировки и увеличете активността с течение на времето.
Разберете какъв вид рутинна тренировка е подходяща за вашата индивидуалност.

Здравословно хранене

Можете също така да окажете значително влияние върху нивата на холестерола, като ядете по-здравословно.

Как стресът допринася за холестерола 6 | Timefortrain
Започнете, като намалите наситените и транс мазнините във вашата количка за хранителни стоки. Вместо червени и обработени меса, избирайте по-бедни протеини като птици и риба без кожа. Заменете пълномаслените млечни продукти с ниско- или без мазнини. Яжте много пълнозърнести храни и пресни продукти и избягвайте прости въглехидрати (захар и бели брашна).

Избягвайте диетите и се фокусирайте се върху прости, постепенни промени. Едно проучване показа, че диетите и силно намаленият прием на калории всъщност са свързани с повишено производство на кортизол, което всъщност го повишава.

Медикаменти и алтернативни добавки

Ако намаляването на стреса не е намалило в достатъчна степен високия холестерол, има лекарства и алтернативни добавки, които можете да опитате.

Тези лекарства и лекарства включват:

  • Статини;
  • Ниацин;
  • Фибрати;
  • Омега-3 мастни киселини.

Как стресът допринася за холестерола 7 | Timefortrain

Независимо дали използвате лекарства с рецепта или алтернативни добавки, винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да направите каквито и да е промени в лечебния план. Дори и да са естествени, малки промени в плана за лечение могат да повлияят на лекарствата или добавките, които вече приемате.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *