Неща, които не трябва да правим преди тежка / силова тренировка

Всеки опитен треньор ще ви каже, че тежката/силовата тренировка не е обикновен ден в залата – тя изисква издръжливост и концентрация на съвсем различно ниво. Ето защо подготовката е изключително важна.

Големи тежести преди големи тежести

Големи тежести преди големи тежести

Много начинаещи във фитнес залите са наистина уверени, че за да станете по-силни, винаги трябва да работите с големи тежести. В резултат на това, когато настъпи наистина тежък/силов ден, те вече са уморени и не са се възстановили достатъчно от предишната тренировка.

Най-важното е да се натоварят мускулите правилно, да се отпуснете добре и винаги да се стремите към максимална физическа подготовка. Доверете се на процеса, а не на собственото си его, и оставете резултатите да говорят сами за себе си.

Липса на сън

Липса на сън

Някога отивали ли сте на работа, след като сте спали само няколко часа? (Нека бъдем откровени, кой не го е направил?) Тогава вие напълно разбирате колко е трудно недостатъчно отпочиналият мозък да работи трезво, да бъде в кондиция. Сега си представете, че вдигате толкова тежко, което е достатъчно, за да ви убие по някакъв начин (пример: търсим рекорд в клякането с щанга. Ако сме клякали с 140, то сега искаме на 170 кг…едно малко странично движение, ще ви коства травма за цял живот).

Липсата на сън оказва негативно влияние върху силата, концентрацията, координацията, работата на централната нервна система и, разбира се, възстановяването. Достатъчно сън (обикновено осем часа) е важно условие за постигане на максимални резултати. Поради тази причина много професионални треньори смятат, че проследяването на времето за сън е също толкова важно, колкото и проследяването на диетата и показателите в тренировките.

Отказване от закуската

Кардио на празен стомах веднага след събуждане е добра идея, ако целта ви е да отслабнете. Тежките тренировки предполагат интензивност, а интензивността изисква гориво – трябва да бъде придружена от достатъчно вода и възможно най – голямо количество гликоген. Трябва да сте пълни, здрави и физически готови. Недохранването е една от най-честите причини за намаляване на ефективността на тренировката. И в тежки дни този фактор ще се отрази на показателите.

Преяждане

Освен че е много объркващо, преяждането преди тренировка може да причини подуване и инертност – фактори, които лесно ще развалят всичките ви планове за продуктивна работа във фитнес залата. Много често щангистите се отдават на лакомия преди състезание или интензивна тренировка, погрешно вярвайки, че калориите са много по-важни от комфорта.

Консумация на алкохол вечер преди тренировка

От само себе си се разбира, че пиенето на алкохол до състояние на интоксикация/интоксикация може да доведе до дехидратация, слабост и забавено възстановяване на мускулите, което има отрицателно въздействие върху производителността. Злоупотребата със силни напитки също нарушава съня, води до наддаване на тегло и нарушава протеиновия синтез.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *