Яжте богата на витамини храна и може да го постигнете през зимата, без да се замисляте. Има редица храни, които са от решаващо значение за оптималното функциониране на имунната система.

Малко хора имат нисък прием на витамин С, но много други имат нисък прием на цинк, особено жени и деца. Цинкът се среща предимно в червеното месо и морските дарове, и в по-малки количества – пълнозърнест хляб, ядки и др..

Нуждаете се от много хранителни вещества, като витамини А, С, D и Е, както и минерали селен и цинк, и Омега 3, за да поддържате имунната си система.

Избягвайте преработени меса, пържени храни, безалкохолни напитки, преработени печени продукти или продукти с изкуствени подсладители или рафинирани захари. Храненето на твърде много от тях потиска имунната система.

  • Пробиотиците – Пробиотиците директно стимулират имунитета на цялата система чрез увеличаване на лимфоцитната функция и силата на свързване на антитела, което позволява по-бърз отговор на инфекцията;
Подгответе имунната система за зимата | Timefortrain
Подгответе имунната система за зимата | Timefortrain
  • Витамин C – Този витамин играе жизненоважна роля в отговора на белите кръвни клетки и антитела срещу инфекция, бактерии и вируси. Витамин С директно влиза в заразените клетки, свързва и неутрализира протеиновото покритие, произведено от вирусната ДНК, и предотвратява репликирането на нови вируси. Чили чушки, червени и зелени чушки, броколи, карфиол и ягоди са натоварени с витамин С;

Подгответе имунната система за зимата 02 | Timefortrain

  • Цинк – Цинкът е от решаващо значение за развитието и функционирането на неутрофилите (нашите първи отбранителни клетки) и естествените убийци (NK) клетки и активирането на Т-клетъчните цитокини, възпалителните химикали, които унищожават патогените. Цинкът също има антиоксидантни свойства и спомага за укрепването на лигавичната обвивка на гърлото, назалните пътища и стомашно-чревния тракт, което намалява способността на вирусите да залепват и да преминават в тялото;

Подгответе имунната система за зимата 03 | Timefortrain

  • Витамин D – Стресът и високите нива на кортизол са свързани с повишен риск от вирусна инфекция. Витамин D спомага за намаляване на производството на стресови хормони, увеличава производството на NK клетки и повишава функцията на Т-клетките. Освен това изследванията показват, че този важен витамин насърчава производството на естествен антибиотичен протеин от лигавичните клетки, действащи като имунна бариера срещу вирусите, и вероятно участва в експресирането на гените, които са жизненоважни за борбата с инфекциите.

Подгответе имунната система за зимата 04 | Timefortrain

Вземете много витамин С

Пресните плодове и зеленчуци са най-добрите ни източници на витамин С, които спомагат за укрепването на имунната ни система и поддържат здравето на тялото ни. Големите източници на витамин С включват ягоди, цитрусови плодове, киви и тъмнозелени зеленчуци.
Също така участва в производството на колаген, който поддържа здрави съединителни тъкани, важни за поддръжката и структурата на тъканите органи, включително кожата, костите и кръвоносните съдове.

Препоръчителният прием на хранителни вещества за възрастни е 40 милиграма витамин С на ден.
Хората, които пушат, се нуждаят от повече витамин С от обикновения човек, защото тютюнопушенето изчерпва витамин С в тъканите и кръвта на организма.

Ако е възможно, избягвайте антибиотиците

Доколкото е възможно, опитайте се да избегнете антибиотици. Те са показали, че атакуват полезни бактерии в храносмилателната система и потискат имунната функция. Освен ако наистина не трябва да ги вземете, вижте дали първо ще намерите естествена алтернатива.

Ако имате настинка, пийте чаша гореща вода с лимон, джинджифил и органичен мед. Уверете се, че получавате много витамин С и пиете много вода. Ако приемате антибиотици или други лекарства, вземете качествени пробиотици.

Много хора се чувстват уморени и бавни през зимата. Това се дължи на липсата на слънчева светлина

Пийте повече мляко

По-вероятно е да настинте през зимата, затова се уверете, че имунната ви система е в най-горното състояние.
Млякото и млечните продукти като сирене, кисело мляко са чудесни източници на:

  • протеин;
  • витамини А и В12;
  • калций, който помага да запазим здрави костите си.

Изберете полу-обезмаслено, 1% или обезмаслено мляко – а не пълномаслено – и нискомаслени кисели млека.

Обилна закуска

Зимата е перфектният сезон за овесена каша. Яденето сутрин не е просто вкусен начин да започнете деня си, но също така помага да увеличите приема на нишестени храни и фибри.
Тези храни ви дават енергия и ви помагат да се почувствате по-пълни за по-дълго време. Овесът съдържа и много жизненоважни витамини и минерали. Направете вашата каша с полу-обезмаслена, 1% или обезмаслено мляко или вода и не добавяйте захар или сол.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *