Предимства и недостатъци на стероидите

Стероидът е органично съединение, което има 4 циклоалканови пръстена свързани помежду си. Някои от популярните примери за стероиди са холестерол, полови хормони, дексаметаноза и т.н.

Сърцето на стероида се състои основно от 20 въглеродни (С) атоми. Има хиляди стероиди, които се намират във флората и фауната. Но като цяло се отнасяме до стероидите, тъй като хората произвеждат съединения, които се произвеждат, за да увеличат мускулния растеж. Тези лекарства са незаконни в повечето страни по света, но много спортисти използват тези стероиди, за да повишат издръжливостта и силата си.

Стероиди
Стероиди | Timefortrain

Някои от основните недостатъци на стероидите

 1. Много хора се оплакват от нарушения на настроението, които включват агресия, депресия и мания.
 2. Стероидите могат да навредят на централната нервна система и може да сте изложени на висок риск от психоза.
 3. Може да се появи риск от сърдечно-съдови заболявания като сърдечна недостатъчност, заглушаване на кръвоносните съдове, неизправност на клапаните.
 4. Мъжете, които приемат стероиди редовно, могат да страдат от свиване на тестисите, нисък брой сперматозоиди и безплодие, гръдния кош може да се обърне към гърдите и висок риск от рак на простатата.
 5. Жените, които използват стероиди, могат да страдат от плешивост, непредсказуем менструален цикъл, разширяване на клитора и мъжки глас.
 6. Тийнейджърите, които приемат стероиди, могат да страдат от ускорен пубертет, спиране на растежа, ранно скелетно съзряване и много други лоши ефекти.
 7. Рискът от бъбречни заболявания, чернодробни заболявания и рак също се увеличава.
 8. Винаги съществува висок риск от заразяване с хепатит В и С и ХИВ от заразените игли.

Въпреки че стероидите имат някои недостатъци, но е установено, че ограниченото използване на стероиди в някои случаи е много полезно. Така че, нека да разгледаме внимателно предимствата на стероидите.

Предимства на стероидите

 1. Растежът на тялото може да се увеличи бързо при правилен прием на стероиди.
 2. Физическата сила и издръжливостта на човека се увеличава до голяма степен.
 3. Нивото на възстановяване се увеличава няколко пъти.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *