Какво представлява Стевия 04 | Timefortrain.com

Използва се от древни времена, естествено сладката Стевия е навсякъде в наши дни. Безопасно ли е да я приемате и ще ви помогне ли да отслабнете? Научете как Стевия влияе на вашето здраве.

Намаляването на захарта е едно от най-простите и ефективни неща, които можете да направите, за да започнете да изпълнявате целите на вашето тяло, независимо дали се опитвате да загубите мазнини или да натрупате мускули. Но няма да лъжем – борбата е в това, да кажете НЕ на сладките неща не една от най-трудните части при чистото хранене.

Какво представлява Стевия | Timefortrain.com

Стевията е естествен, нулев калориен заместител на захарта, често срещан в много храни. Това може да не е идентично съвпадение за вкуса на захарта, но неговият сладък аромат е достатъчен, за да помогне на много хора да се придържат към хранителните си режими. И както се оказва, стевията може дори да има допълнителни ползи за здравето.

От какво се прави

Това е растение, родом от южноамериканските народи на Парагвай и Бразилия. Има над 110 вида, въпреки че само 18 са потвърдили свойствата на сладостта. Stevia е естествено сладка и се преработва в прахове и течни капки, които се използват за подслаждане на храни. Това се счита за естествена, безопасна алтернатива на изкуствените подсладители.Неотдавнашният интерес към стевия обаче се е променил от използването му като подсладител до възможните ползи, свързани със здравето.

Какво представлява Стевия 02 | Timefortrain.com

Активният химикал, който допринася за сладкия вкус, се нарича стевиозид. Това позволява на стевията да бъде некалоричен подсладител, който е 100-300 пъти по-сладък от захарозата. Официално приета като хранителна добавка за употреба в Съединените щати през 1995 г. и днес е често използвана за подслаждане на всичко от кафе до белтъчини на прах.

Какви са ползите

Какво представлява Стевия 03 | Timefortrain.com

Стевия е била консумирана от векове за медицински цели в южноамериканските страни, въпреки че ползите от нея са научени само наскоро.

Основните ползи, свързани със стевия, включват телесно тегло и контрол на кръвната захар. Последните проучвания показват способността да спомага за поддържането на здрави нива на кръвната глюкоза, не само защото замества захарта в храната, но поради свойствата на фитонутриентите в растението. Няколко проучвания също показват ползи от подсладители с нулеви или ниски калории, свързани с телесното тегло и калориен контрол.

Все по-голям брой изследвания показват, че може да има много роли в подпомагането на сърдечно-съдовата, зъбната, храносмилателната и имунната система, дължащи се отчасти на фитохимикалите. Това не означава, че трябва да спрете да миете зъбите и да вземате медикаментите за кръвно налягане, но когато става въпрос за вашата сутрешна овесена закуска, stevia предлага повече отколкото захар или изкуствени подсладители.

Проучванията за токсичността и безопасността са показали, че е безопасна за употреба както за подсладител, така и за хора с диабет и не причинява никакви алергични реакции. Все пак, като всичко, което е чудесно в малки дози, не е добра идея да взимате купчини от стевията наведнъж. Говорете с вашия лекар, преди да използвате стевия, ако имате някакви опасения дали е безопасен.

Също така, намалява нивата на инсулин и глюкоза.

В какви форми се предлага

Диетичните форми на стевия включват листа и екстракти от Stevia rebaudiana Bertoni. Тези екстракти могат да бъдат намерени както в прахообразно, така и в течно състояние. Някои от прахообразните форми на тази добавка могат да включват декстроза заедно със стевия. Тези продукти не са чисти и могат да добавят малки количества калории и въглехидрати. С други думи, те действат малко повече като истинска захар.

Преди години е трябвало хората да използват сухи stevia листа, за да подсладят чая или да ги дъвчат, за да отключат сладкия вкус. Сега можем просто да отворим пакет или бутилка и да я разбъркваме в напитки или храна толкова често, колкото ни харесва.

Тези продукти включват други подсладители заедно със стевия. Прочетете етикета за хранителните стойности, ако не сте сигурни.

Стевия може да се използва вместо захар в любимите ви храни и напитки. А щипка прах stevia е равна на около една чаена лъжичка захар на масата.

Вкусните начини за използване на стевия включват:

    • в кафе или чай;
    • в домашна лимонада;
    • поръсена с топла или студена зърнена култура;

Продуктите от Stevia, се считат за безопасни, дори и за бременни или за диабетици. Тези продукти рядко предизвикват нежелани реакции. Необходимо е обаче да се направят повече изследвания, за да се дадат убедителни доказателства за управлението на теглото, диабета и други здравни проблеми. Не забравяйте, че стевия е много по-сладка от захарта, така че няма да е нужно да използвате толкова много.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *