Атлетите в наши дни са хипер фокусирани във фитнес залите. Дори голф играчите са склонни да изглеждат дяволски добре. Също така има тежка категория атлети, включително бойците в тежка категория, които носят голяма тежест върху себе си, но ММА бойците обикновено са релефни.

Борците и боксьорите са с най-малък процент на мазнини по тялото.

Това се дължи на тренировъчните режими, които спазват.

Разбира се, най-ниският процент мазнини са открити при културистите, но това се дължи голяма степен на диетите.

Има случаи в които състезатели по културизъм не правят никакво кардио (без тичане, без кардио упражнение и др.), само тежести и храна.

Да не прозвучи неуважително, но това не е състояние на добър спортист или атлет.

ММА бойците, като ултра издръжливи атлети, правят изключително трудни тренировки и никога не се отказват. Както казват културистите – “тялото ви не може да ви каже цялата истина”.

Фитнес тест

Професионалните футболисти тичат около 20 км на мач, може би дори и повече. Те не само тичат, но и спират, ходят, после пак тичат и обратно. Баскетболистите и тенисистите тичат само няколко километра, но експлозивния характер на тези спортове могат да ги направят еднакво трудни. Ръгбистите и хокеистите имат еднаква сила и бързина, но също така и аеробна мощ.

Кои са най-добрите атлети от тези трудни спортове, изброени по-горе

Отговора на този въпрос все още не може да се изясни. Но еволюцията на ММА, относно дебата , кои спортове правят наистина страхотни атлети, приключва тук.

В света на бойните изкуства, има един малък въпрос относно кои бойни спортове триумфират над други. В продължение на години, все повече хора се чудят кой ще победи:

 1. борец срещу майстор по джу джицу;
 2. боксьор срещу кунг фу майстор.

Няма точно определен отговор на тези размишления. Единствено може да се види в истинска битка, кой ще победи. В следствие на тези въпроси и размишления се роди нов хибриден спорт, а именно смесени бойни изкуства – MMA.

MMA по същество е смесица от бойни изкуства като:

  • бокс;
  • кикбокс;
  • борба;
  • бразилско джу джицу.

За да бъдете обучени като MMA боец, се изисква владеене на няколко дисциплини

Това означава, че трябва да се подготвите добре във всички фитнес модели като:

 

 • издръжливост;
 • сила;
 • мощ;
 • бързина;
 • подвижност;
 • ловкост;
 • координация око-ръка;
 • стабилност.

 

За да бъдат успешни бойците по смесени бойни изкуства, трябва да покажат две качества – анаеробна мощ и аеробна издръжливост.

Нещо повече, бойците трябва да бъдат подвижни и хипер гъвкави, за да могат да се борят добре или да извършват прояви като ритник над главата.
MMA тренировките са меко казано брутални, затова са и толкова ефективни. Боксирането на ринга може да изгори 844 калории за един час, което е абсолютно същата цифра при скачането на въже.

Скачането на въже е един от основните инструменти в смесените бойни изкуства.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One reply on “Защо ММА създава по-силни състезатели”